Uriks.no

– Seksuell vold må aldri aksepteres som en uunngåelig del av en humanitær krise

Dette er hovedbudskapet i en medieuttalelse fra Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland i forkant av den internasjonale konferansen “Ending Sexual and Gender-Based Violence in Humanitarian Crises” som finner sted i Oslo 23. – 24. mai.

– Seksuell vold mot kvinner og barn må aldri aksepteres eller bli sett på som en uunngåelig del av en humanitær krise, sier Jan Egeland.

Foto: NRC

Altfor ofte blir seksuell vold brukt som et brutalt våpen i konflikt og de overlevende lider i stillhet. Vi kan ikke lene oss tilbake mens mødre verden rundt utsettes for vold, ser sine barn bli misbrukt og tvinges til å leve blant dem som er ansvarlige for deres smerte. Vi må bli bedre til å sikre at mennesker beskyttes fra slik brutalitet og at de som begår disse grufulle forbrytelsene stilles til ansvar, fortsetter Egeland.

Den internasjonale konferansen “Ending Sexual and Gender-Based Violence in Humanitarian Crises” finner sted Oslo 23.-24. mai, 2019. 
Målet er å skape større politisk oppslutning for å få en endelig slutt på seksuell- og kjønnsbasert vold i humanitære kriser. Dette inkluderer mobilisering av økonomiske ressurser og utveksling av viktig lærdom fra eksisterende arbeid for å bekjempe og respondere på denne type vold.

– Vi ber politikere, lokale myndigheter, FN, sivilsamfunnsorganisasjoner og alle andre som er involvert i nødhjelpsarbeidet når en krise rammer om å ta nødvendige grep for å stanse den ekstreme volden mot kvinner, jenter og gutter i konflikt- og kriseområder nå, avslutter Egeland.