Uriks.no

Jemen: Antallet drepte sivile doblet i første kvartal


URIKS.NO: Fire år siden krigen i Jemen brøt ut fortsetter sivile å bli drept og skadet på tross av våpenhvilen som ble inngått før nyttår. Det er Flyktninghjelpen som melder dette.

Bare i byene Hajjah og Taiz skal antallet drepte sivile være mer enn doblet siden våpenhvilen for den viktige havnebyen Hodeidah ble inngått i Stockholm før nyttår.

Det er Flyktninghjelpens analyse av tall på sivile angrep i januar, februar og mars 2019 som viser dette.

– Verdens øyne har hvilt på Hodeidah siden våpenhvilen ble inngått, men i andre deler av landet er det rene blodbadet. Krigen fortsetter å eskalere i Jemen med dødelig følge for sivile jemenitter, uttalte Mohamed Abdi, Flyktninghjelpens landdirektør i Jemen, i slutten av mars i år.

På landsbasis skal 788 mennesker være drept siden 18. desember i fjor til altså bare utgangen av mars 2019. Av disse 318 mennesker drept av bomber. I den samme tidsperioden ble totalt 1631 hjem, 385 gårder, 47 lokale bedrifter og 13 skoler i Jemen angrepet. Disse angrepene gjør en allerede alvorlig humanitær situasjon verre og bidrar til sult og presser barn ut av skolen.

– Reduksjonen av vold i Hodeidah jevnes ut av at volden har økt i andre deler av landet, sier Abdi. 

– Det har vært færre luftangrep over Hodeidah og våpenhvilen har gjort det mulig å gjenoppta noe av dagliglivet der, og enkelte butikker og bedrifter er gjenåpnet. Samtidig er kampene i andre deler av landet intensivert med forferdelige konsekvenser for kvinner, menn og barn. 

Tall hentet fra Civilian Impact Monitoring Project (CIMP) viser at det i 2018 og årene før var luftangrep som førte til mest sivil skade, men at disse angrepene er halvert de siste tre månedene. Derimot har antall ofre for landminer, snikskyttere og improviserte eksplosiver økt.

– Fire år inn i denne krigen, må vi fortsatt be stridene parter om å stoppe angrep på sivilbefolkningen. Partene i denne brutale konflikten må nå sikre våpenhvilen og Stockholm-avtalen. De må også sammen med FNs sikkerhetsråd og medlemsstatene sørge for at alle Jemens havner gjenåpnes, at offentlige tjenester gjenopprettes og at landets økonomi stabiliseres. Vi er nødt til å stanse denne menneskeskapte humanitære katastrofen, sier Abdi.