Uriks.no

137.000 somaliere tvunget på flukt hittil i år


Konflikt og tørke tvinger et økende antall familier på flukt i Somalia.  

– Vi ser et tragisk mønster i år, flere og flere mennesker må forlate sine hjem på grunn av tørke og konflikt i Somalia. Familier flykter til urbane områder for å søke hjelp til å overleve, og setter opp midlertidige hjem av det de har tilgjengelig. Dette gjør at de er sårbare for å bli kastet ut og tvunget på flukt igjen, noe som forverrer situasjonen for allerede desperate familier, sier Kennedy Mabonga, regional programdirektør i Flyktninghjelpen. 

Mer enn 137.000 mennesker flyktet fra sine hjem i løpet av de første tre månedene av 2019, ifølge et FN-ledet nettverk som Flyktninghjelpen er en del av. Antallet mennesker tvunget til å forlate sine hjem øker for hver måned som går, bare i mars ble 51.000 mennesker tvunget på flukt. Til sammen er 2,6 millioner mennesker på flukt i eget land i Somalia.  

Ulike deler av Somalia er rammet av forskjellige kriser, med det til felles at de alle tvinger folk på flukt. I regionene Somaliland, Puntland, Mudug og Galgaduud har tørken vært verst hittil i år. Konfliktene fortsetter i midtre og nedre Shabelle-regionen. Utkastelser er et pågående problem i hovedstaden Mogadishu og i andre byer.  


At a camp for displaced Somalis in Mogadishu, Norwegian Refugee Council staff speak to residents about the difficult conditions. 2.6 million people are displaced within Somalia, due to conflict, insecurity, evictions, drought and other reasons. Photo: NRC

I områdene rammet av tørke er en av konsekvensene at vannprisen har økt. I Somaliland har myndighetene erklært vannkrise, og lagt planer for myndighetsstøttet vanntilførsel med lastebiler til flere regioner. I deler av Puntland har vannprisen økt med så mye som 25 prosent, noe som gjør at mange allerede sårbare familier ikke har råd til å kjøpe rent vann.  

– Konflikt, tørke og utkastelser er en trippel trussel for somaliske familier. Økningen i antallet mennesker på flukt er alarmerende. Konflikt og luftangrep har tvunget tusenvis på flukt i frykt. Tørken har gjort det vanskelig for bønder og nomader å brødfø seg og sine, og de blir tvunget til å migrere til byene. Samtidig øker tvungne utkastelser i urbane områder, sier Mabonga.  

FN ba om 1,8 milliarder dollar for humanitær hjelp i Somalia for 2019, men til i dag har bare 13% av dette blitt finansiert. Tidligere underfinansiering av humanitær hjelp til Somalia har ført til at krisen har forverret seg. Flyktninghjelpen ber instendig det internasjonale samfunnet og giverorganisasjoner om å oppskalere støtten til Somalia, for å redde liv og forhindre en ytterligere forverring av krisen.